Saturday, January 14, 2012

BARAKALLAHULAKUM.......


Assalamualaikum....

Alhamdulillah..
Allah masih lg memberi peluang kpd hamba-Nya utk bertaubat dan membaiki diri yg lemah ini...
Insyaallah...sama2 kita gunakannya sebaik mungkin...--> pesanan ini lbey kpd diri sndiri sbnrnya...
Ada hikmah mengapa Dia ciptakan siang dan malam....

"Sesungguhnya Allah membentangkan kasihNya pada malam hari, agar pelaku dosa pada siang harinya bertaubat. Dan dia membentangkan kasihNYA pada siang hari agar orang yang berbuat salah pada malam harinya bertaubat. Demikianlah hukumNya hingga matahari terbit dari tempat terbenamnya" (HR MUSLIM DAN NASAI)



Di kesempatan ni, sy sbg senior Year 3 nak ucapkan Selamat Berkecimpung dlm Dunia EOS x lama lg kpd adik2 junior Year 2...
Berusaha sungguh2, insyaallah kejayaan milik adik2 sekalian k...
Jgn mudah putus asa...
perjalanan kita sbg seorang muslim pelajar masih jauh...
Chaiyok3!!!!yeaahhh!!(smgt berwaja di situ..............)

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Orang mukmin yang kuat lebih baik di 
sisi Allah dan lebih dikasihi daripada orang mukmin yang lemah, sedangkan setiap seorang itu mempunyai kebaikannya (imannya); oleh itu hendaklah engkau bersungguh-sungguh berusaha memperoleh apa yang memberi manfaat kepadamu, serta hendaklah meminta pertolongan kepada Allah dan janganlah engkau bersikap segan dan malas; dan sekiranya engkau ditimpa sesuatu maka janganlah engkau berkata: “Kalaulah aku lakukan itu ini, tentulah akan terjadi begitu begini, tetapi katalah: “Allah telah takdirkan, dan apa yang dikehendaki oleh kebijaksanaan-Nya Ia lakukan, kerana perkataan ‘kalau’ itu membuka jalan kepada hasutan syaitan.”


Alaaaa...soklan2 mudah ja...
cuba try tya k.nadiah..
sure bley jwb pya... (smbil bukak buku....huehueueeuhuee~~~~)
Kalau x leh jawab, hentuk2 kpla 23x sure xleh jwb gak sbb kpla sakit...hahahaha..
naaaaaaa just joking...
Kalau x leh jawab, selawat byk2, minum air, ingat Allah..
Yakin pd Allah yg Maha Memberi Petunjuk kpd hamba-hambaNya k...
Walaupun i ni bknlah pelajar-pintar-lg-bijaksana-yg-selalu-nek-stage-amek-anugerah-dekan, tp sbg coursemate, terasa diri ini bertangungjawab utk sama2 menaikkan smgt korg nak jwb exm...
acheewaaahhhhh.....ayat sekema...
kalau x naik gak, buat gaya smgt berkobar2 pon jadi la kot......

~ Contoh gaya bersemangat...nk lg gempak tmbh la efek api kt blkg tu sndiri...tp jgn smp terbakar MAIDAM sudaaaa...~

lps jwb tu, xyah tensen2..
leave the rest to HIM.....

3:160

Ali Imran 160. Jika Allah menolong kamu, maka tak adalah orang yang dapat mengalahkan kamu; jika Allah membiarkan kamu (tidak memberi pertolongan), maka siapakah gerangan yang dapat menolong kamu (selain) dari Allah sesudah itu? Karena itu hendaklah kepada Allah saja orang-orang mukmin bertawakkal.




InsyaAllah korg suma ak naik sem 4 utk PROFESSIONAL EXAMINATION!!! (kat cni kita kasi highlight sket, size bsar sekali....hueheuehuehe~~)
oittt~~jgn stress yg ni lg k...
Astaghfirullah..pa la ak wat kt budak2 nihh...
sorry erkkk adik2 sekalian...
sj nak gurau2...(stg ada jugak yg dtg wat demontrasi dpn bilik ak...)

Kla, gud luck suma....
InsyaAllah, suma boleh!!!
Amin.....

psssttttt...serius jgn tensen2 sbb pk pro exm k???

Wednesday, January 11, 2012

Bulan berMadu....yeaahhh!!~~~

Assalamualaikum...

ewah3...
skrg mntg2 la posting honeymoon, suma pakat2 honeymoon dgn lappy n movie errkkk...
alhamdulillah...
Allah bg kelapangan masa ini utk kita guna sebaik-baiknya...
bukan sekadar tgk movie sj, tp insyaAllah dgn tmbhkan ilmu2 mana yg x ckup or buat bnda2 yg bermanfaat...


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم: وَالْعَصْرِ إِنَّ الإنْسَانَ لَفِي خُسْرٍ إِلا

 الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا 

بِالصَّبْرِ 

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Demi masa. Sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasihat menasihati supaya mentaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran.

insyaAllah, sama2 kita amalkan k???

baru2 ni, tgk video saat2 kewafatan Rasulullah SAW...
bila tgk video tu, dpt sy simpulkan di sini (chewaahhh cam debate plakk) betapa agungnya kasih-sayang Rasulullah SAW terhadap umatnya...
Kita pulak mcm mana???
pernah ke kita tunjuk rasa kasih dan sayang itu??
Rasulullah even nak wafat pon masih fikirkan psl umatnya...
Subhanallah...
Sama2 kita hayati k....

video
~ Sallallah a'la Muhammad ~


sedih kannn???
semoga kita tergolong di kalangan org2 yang mendapat syafaat drp baginda..amin...


Sekarang ni kan posting public health...
so we ollss kena berlari berkejaran dgn penduduk kg kt marang utk menjawab questionnaire yg disediakan...
fuhhh!!
kejang segala urat yg ada berjalan sejauh 50 batu kt kg tu...(bajet jauh la sgt kannn???)
even x la sejauh tu, tp ttp penat ok...
berjalan satu hal, nak cari rumah yg nombornya berselerak satu hal...
mmg menguji kekuatan jasmani dan rohani laa...
krok krek krok krek bunyi tulangku ini menjalan tugas beliau-beliau...(nampok beno nipunyer...)
berdasarkan pengalaman dr posting ni yg baru shj 3 hari turun padang, byk bnda yg sy pelajari...

1) KESABARAN
-sabo je leee.... tuan rumoh ader kt dlm...tp menyahutnyer idok...agak sedih di situ..... mak cik, ingin dinyatakn di sini kami bukanlah salesgirl atau sailormoon ot wateva..sekian~~
-lg 1 bab nak cari rumah pon menguji jugok kesabaran ambe....
-ada lagi.......bab nak interbiu tok2 yg berwarga emas atau berwarga platinum mungkin...masyaAllah..sian plak ak nengok tok2 kita nihh...ada certain things yg kita kena berulang kali terangkan pd dorg.. bila pk2 balik, bila dah tua 1-1 Allah tarik nikmat kita kan???astaghfirullah...beliau2 ni sgt peramah...disebabkan keramahan beliau2 ni dlm bercerita, mmg susoh benor nak berenti...pandai2 la ak nak stopkan beliau2 ni...huhuhuhu...comel btol mereka....weeeeeeee!!~~~

~yes. sy sabar sy nmpk CUTE..sekian~~

2) TEAM WORK
- besa laa...dah keja ramai2 ni, team work sgt lah penting..bygkan, we ollss bahagikan kpd 2 grup besar.15 persons each group...mmg agak susah sbb byk org, byklah idea, byklah mulut, byklah ragam...so kpd mereka2 yg mengendalikan grup masing2, byk2 bersabar ye...insya-Allah, ada ganjaran dr Allah...amin...

قُلْ يَا عِبَادِ الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا رَبَّكُمْ لِلَّذِينَ أَحْسَنُوا فِي هَٰذِهِ الدُّنْيَا حَسَنَةٌ ۗ وَأَرْضُ اللَّهِ وَاسِعَةٌ ۗ إِنَّمَا يُوَفَّى الصَّابِرُونَ أَجْرَهُم بِغَيْرِ حِسَابٍ
Katakanlah (wahai Muhammad akan firmanKu ini, kepada orang-orang yang berakal sempurna itu): "Wahai hamba- hambaKu yang beriman! Bertaqwalah kepada Tuhan kamu. (Ingatlah) orang-orang yang berbuat baik di dunia ini akan beroleh kebaikan (yang sebenar di akhirat). Dan (ingatlah) bumi Allah ini luas (untuk berhijrah sekiranya kamu ditindas). Sesungguhnya orang-orang yang bersabarlah sahaja yang akan disempurnakan pahala mereka dengan tidak terkira". ” (QS. Az Zumar:10)

~ TEAMWORK > making things happens... ~


3) POLITIK??
-apa politik2 nihh???ko student...org suruh belajar, belajar je laa!!!nak kena gantung 3 sem ke hahhh???aaiissshhh...opssssss!!hehehehe~~ yes...politics...seriously, im not really into this political stuff but in Islam we have politics too...Rasulullah juga mengamalkan politik yang berlandaskan hukum syarak...so, how r we in this country???errr....dunno wat to say with this hairwired political issues...u declare yourself with iman...

~ pilih la yg mana bekenan di hati.... hahaha~

4) KOMUNIKASI
-miscommunication leads to misunderstanding...so dlm apa2 hal pon, communication is very important. we as doctors need to know how to communicate with people esp elderly people. we have to make them understand what we r doing n y we r doing that...even in group pon komunikasi tu pntg dlm memberi apa2 maklumat..takut ada perselisihan faham...ishh3...nauzubillah...

5) MAKAN FREE + SEDAP....
-hehehehhee~~~bab mkn ni plg sy sukerrrrrrrrr...serius, makan sdp...alhamdulillah...even i yg x suka gulai pon jadi suka sbb smbal belacan dia sedap ok......i like2.....jimat duit JPA yg kian menutup tirai itu...hakhakahkk~~

bwh ni ada sikit pix yg sempat diambik :







so, after 3 days what we were going thru, it seemed that we got to know each other better...how she/he is, how they are...there r many more to be discovered after this...mcm discovery channel plak sy nihh...hehehehe~~~

pssttt...x sabo nak balik..yeeeeehaaaaaaaaaaaaaa!!!

Monday, January 2, 2012

2012

Assalamualaikum w.b.t ...

Alhamdulillah...
Allah masih lg bg peluang utk hamba-Nya ini utk inhale nikmat oxygen-Nya pd tahun 2012 nihh...
Umur dh meningkat...
22??huhhuhuhu~~
it's a lil bit awkward to put 22 as my age for the very first time actually...huhuhuhu (again)~~~
mungkin umur itu petanda aras yang sy dah boleh kawen mengundi tahun nihh???hahaha~~
bila umur dah meningkat ni, sebenarnya kita semakin hmpir kepada KEMATIAN...
semoga umur yg berbaki ini dpt dipenuhi dgn perkara2 yg diredhai Allah..
smga Allah tetapkan iman kita dlm usaha menjadi hamba Allah ke arah mencapai matlamat hidup :

1) Abdi (melakukan ibadah) Surah Az-Zariyaat 56
    "Aku tidak menciptakan jin dan manusia selain drp untuk beribadah kepada-Ku"

2) Khalifah : Surah Al-Baqarah 30
    " Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para Malaikat: "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi." Mereka berkata: "Mengapa Engkau hendak menjadikan (khalifah) di bumi itu orang yang akan membuat kerusakan padanya dan menumpahkan darah, padahal kami senantiasa bertasbih dengan memuji Engkau dan mensucikan Engkau?" Tuhan berfirman: "Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui." 

Perjalanan sbg seorang pelajar masih jauh...
jika diizinkan Allah, lagi 2 thn masa perjalanan sy sbg seorang pelajar medic..
smga Allah mempermudahkan urusan itu..
kps sahabat2 yg dikasihi, smga kita sama2 30 org graduate sbg 1st batch UniSZA MBBS...
waiting for that moment to be real....
INSYAALLAH....

di kesempatan ini, sy nak ucapkan Sanah Helwah kpd Kak Afy comel & Mama Moon si Tembam.
minta maaf di atas prank membaling tepung hari tu...
semoga Allah merahmati korang, berjaya dunia akhirat, dpt boleh bina Baitul Muslim kot lps nih...hahaha~~
Jazakumullah sbb jadi sahabat ak selama ini...i luv u olsss!!!

Happy Birthday glitter graphic

Hadiah utk kak afy...
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-
~~nahhh amekkk...nak sgt samsung galaxy S-5 kann??jgn lupa print gmbr phone ni plak erkkk..boleh laa tunjuk kt ktorg nnt..hahaha~~

kpd sahabat karibku, Izzati si Tembun tunggu prank hg plak lps ni noo...hahahaha~~
jazakillah sbb jadi kwn ak yg selalu faham ak, sabaq ng prgai ak, sara hidup ak (hahahakhahkak)...
May Allah bless our friendship...
Ukhuwwah fillah...amin...


tahniah kpd cik semut di atas penghasilan blog yg baru...
rajin2 la menulis nooo..
hottie blog gitewwwwww.....hehehehe~~

kpd shbt2 lain, i luv u olls toooooooooooooooooo.....lalalala~~

psssttt...miss my mak and abah oredy...cmna nihh???


Friday, December 23, 2011

Alhamdulillah....

Assalamualaikum hamba2 Allah sekalian...

Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat Ilahi, kerana dgn limpah kurniaNya, pd 21/12/2011, hari Rabu yg lalu, maka berakhirlah posting SURGERY I dlm thn ni...myb dengan izin Allah, sy akan berjumpa posting itu lg di thn 5...
post kali ni nak ceritakan psl exam yg lps...
exam posting surgery start 19hb dgn paper PBQ (problem-based question) n OSCE..that was not the thing i worried about...
clinical exm was held on 20th n 21st but bcoz of i was in the last cycle, so my turn was on 21st...
sgt jeles ok tgk org lain dah hbes exm, sy terkontang-kanting-kebingungan dlm bilik bukak buku..(ke mukabuku??hehehe~~)
sgt berdebar n sgt mendoakan yg kes yg sy akan dpt adalah kes yg boleh sy present dgn baik n jawab dgn bagus...
but Allah is the best Planner...
He Knows everything behind of sumtg bcoz He created it...


Firman Allah dalam surah Al-Baqarah ayat 216 :

...boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu dan (ingatlah), Allah jualah yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.


pd hari tu, sy dpt case "A 39-year-old gentleman with ABDOMINAL DISTENSION fot the past 9 month"...
mcm ni la ley kurang keadaannya...

~jgn ckp pregnant plak erkk..~

we call it ASCITES (ES-SAI-TIS) --> siap bg cara nak pronounce lg..huhuhu~~
org yg ada ascites ni selalunya dia ada underlying disease such as Liver cirrhosis, Chronic Liver Failure, Hepatocellular Carcinoma, TB, Pancreatitis, Heart problem, Peritoneal Carcinomatosis and etc...
But ditaqdirkan, my case was a lil bit hard for me (i said it again FOR ME) bcause my patient had no any signS n symptomS of the diseases such as jaundice, flapping tremor, scratch mark, spider naevi, chest pain, gynaecomastia, grey-turney sign, caput medusa and so on...
i suspected he had either TB or hepatocellular Ca..
i said it TB point for he had history of contact with TB patient which is his aunt n his aunt currently had the same problem like him...Hepatocellular Ca bcoz he had loss of appetite and loss of weight but points against are no signs of liver disease...
there were so many questions have been asked from the surgeons, Miss H n Dato' J..
n i dunt think i gave them good answers though..hahahaha~~~
some of the questions had never across my mind before..

~ibarat lautan question marks la time tuhh~
such as :

1- how do you know the blood flow of the dilated vessels are going up or down?what test would u like to do??? (blurrrr................) i just replied : i think it's going up because a vein will drain up to the heart...(gelak sendirian..) then they replied back : ok, what kind of test to confirm your answer?? (blurrrr lg...amek kau!!)

2- how do you know this patient is cachexic? i replied : prominent ribs, mucle wasting (muscle kat muka tp x igt nama muscle..sengal, dulu selalu ja sebut...TEMPORALIS MUSCLE ceqq oiii...) then stop....blurrrr lg..
asked again : what muscle??? alamak...nsib baik urethral sphincter masih kukuh..kalau x... siap tya intrinsic muscle kt tgn lg ok.......(suram-sunyi-sepi..................................)

3- masalah position of umbilicus pon menjadi kontroversi sekejap di situ....malas nak tulis...hahaha~~

4- stoma bag sy cakap tapping bag..bertambah lg kontroversi di situ....stoma bag ada fluid + blood ja...kalau ada feces bley la sy hentam stoma kann even x penah tgk...hahahahaha~~~ 

5- Mcm mana kalau u nak expalain kt superior u yg ini adalah ascites yg teruk? i replied : he had gross ascites, with SOB bla3....(menggoreng adalah kepakaranku...) Dato' J : ok.then??anythg else?? i replied : errrr....??? jwpn yg dato bg : gross ascites, SOB, tensed skin, SHINY SKIN.......

6- dan BANYAK LAGI...SEKIAN..............................

~ok x la sehodoh seteruk ini...~

tapi, bila difikirkan balik, Allah tu Maha Mengetahui...
Dia tahu sy x pernah clerk case Ascites so Dia bg sy kes nih...
mmg sy sgt appreciate bnda nihh...
bnda baru yg sy dpt :

1- positive fluid thrill... yg dulu selalu practice tipu2 ng kwn2, akhirnya, dpt buat btul2...susah nak ada kat ward...seriously, sgt2 Alhamdulillah...

2- HARVE'S SIGN (i dunno how to spell it even i've googled it...) bnda ni diajar oleh miss H setelah hbes exm sy..sgt menakjubkan subhanallah...ini la test yg nak confirm blood flow tu...aiiyyoooo...hahaha~~

3- dpt tgk stoma cmna...

4- dpt tau how displaced umbilicus is...

5- dpt tgk GROSS ASCITES itself....

6- dpt tahu how to describe the severity of the ascites when it comes to explain to the superiors...

7- byk lg utk disenaraikan di sini...

Mak selalu pesan, kalau sakit baca doa ni...Doa Nabi Ayyub ketika jatuh sakit dalam surah Al-Anbiyaa ayat 83...siap suruh hafal la2 tu jugak...comel la mak i nihh...huhu~~Insyaallah dikurangkan kesakitan tu...


Doa Sakit Melarat (Al-Anbiya:83)



Al Anbiya : 83 : (Ya Tuhanku), aku ini tengah ditimpa malapetaka (penyakit) dan Engkau adalah Tuhan yang Maha Penyayang diantara semua penyayang.








May Allah grants us a good result for this posting...amin ya Rab....

ppssttt...currently, dah jumpa mak abah..hoooraayyy!!!rindu sudah terlerai..kott???nak lama lg plzzzz....surprise menjadi!!nnt sy cerita lain..(mcm org lain kesah sgt kan??perasan..hahaha~~)





Sunday, December 11, 2011

Signature......

Assalamualaikum...
hehehehehe...sj nak try signature...nnt update len..byk keja..(tp wat bnda alah ni smpt ja kann??)aiishhh... till then c ya!!!insyaallah...daaaaaaa!!!!


Tuesday, November 29, 2011

Surgical posting.....hhmmmmm...

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kpd hmba2 Allah sekalian...

terlebih dahulu, sy ingin mengucapkan tahniah kpd kakak sy, Kak Ila kerana telah berjaya meng'create' satu belog beliau yg sudah lama beliau nanti-nantikan setelah melihat belog sy yg menarik lg ANGGUN ini...
hueheuheuee~~~
post kali ini x byk sgt benda yg nak diceritakan..
cuma nak hbq sikit psai posting terbaru yg x berapa nak baru la sgt sbb dah nak masuk 5th week dah pon kannn....
iaitu posting SURGERY...
ok, utk posting kali ini, sy dilantik sbg ketua posting...
melatih diri supaya sntiasa sbr dgn karenah2 dunia, alert pd jadual even dulu x amek tau sgt pon, learn how to communicate and deal with superiors n the most important thing is it educates me to be RESPONSIBLE!!!
kpd kwn2 maaf sekiranya spnjg sy jd ketua posting, ada kesilapan, terkasar bahasa, terlewat inform, jadual carca-marba n sbgainya...(ucapan ni sepatutnya diucapkan di hujung posting..tp xpa lah, nnt bg yg lbey gempak sikit...hehehehe~~~)

dlm posting ni gak byk bnda yg perlu diingati kalau nak dibandingkan dgn ORTHO dulu...
pe'el MALAS x rajin utk clerk n present case masih lg bermaharajalela walaupun kini dah berada di minggu yg ke-5!!!
ohhhhhh diri...awat laaaa jd lagu nihh...
serius sy kabarkan, (sekema mangkok) pe'el ni semakin lama semakin bertahta di haaaaatiiiiii.....(smbil menyanyi lagu Faradhia..)
keiinginan utk menjadi rajin spt kawan2 ttp ada di benak fikiran tp masih x dpt diluahkan dlm bentuk perbuatan lg...
apakan daya, diri ini masih bersenang-lenang dgn minggu yg belum nak smp ke penghujung posting lg...
kalau dah minggu ke-6 bertambah rajin lah MUNGKIN......
harap2 macam tu la gamoknye yeee.....
mengulangkaji pelajaran pon masih belum dimulakan.....

~~i dont wanna be like this!!~~

skg ni, even dah minggu ke-5, masih lg belom kerani (clerk) case breast dz spt breast cancer, breast abscess etc, hernia and thyroid dz...
cuma mengharapkan kawan2 yg present shj...
hendak meng'clerk' patient dgn hernia (uluran @ angin pasang? @ pasang surut?? @ wateva it is called) sgtlah segan amat sekali...
aduh....(aduhh??hahaha)
nak mintak permission dr patient utk melihat dan memeriksa empunya 'bahagian' amatlah susah sekali...
dr pengalaman kawan2 yg sudah melaluinya, menambahkan rasa keseganan yg bersarang di hati....
ah, persetankan semua itu! (apakah perkataan yg lebih sesuai selain persetankan??)
yg penting sy mencuba!
berpantang undur sebelum menyerah!
wah, sangatlah sekema post kali nihh....
memperkayakan penggunaan bahasa melayu mungkin...hehehe~~

~~ Language Soul Race..??? ~~ 

(kembali ke mode bahasa pasar, penat pk karangan)
x sbq nak hbehkan posting nihh...
myb posting ni x memikat hati lg kot...
kita tgk posting2 yg akan dtg lps nihh...
nak tgk baby!!!!
x sbq nak msk O&G even kbykan doktor2 ckp indah kabar dr rupa...
lps masuk posting tu terus tukar matlamat dr nak jd O&G speacialist kpd speciality yg lain...
ok, xmau expect lbey2 sgt...
stg takot culture shock mungkin...

skg ni amatlah merindui sekali mak n abah...
ini serius!!..............(mcm wonderpet...)
sentiasa menelefon beliau2 tersebut...
hanya suara dpt menenteram @ mententeram @ metenteram (????) hati ini......
bahasa melayu pon kantoi...hahahaa~~
wateva, SPM dh lps kot...Alhamdulillah...huhuhu~~~

k lah, dok melalut, mengarut smp x tau nak cita apa sebenarnya...
apa2 pon, gud luck buddies for the coming End of Posting (EOP)!!
2nd case write-up jgn lupa hntr pd sy minggu dpn...
(menjalankan tanggungjawab...)
alamak, case x cari lg...hehehehe~~

pssssst.....nak cari CWU breast Ca..tolonglah ada di ward plzzz....

Success is not a destination, it's a journey. Let's strive the best for the End of Posting and let Allah handle the rest. Bittaufiq wannajah fil imtihan! ;)


Monday, November 7, 2011

DIALOG AKAL DAN HATI.....


Di sebuah pondok usang milik seorang hamba, akal dan hati berbual berkenaan kasih dan cinta..

Akal : Assalamualaikum, sahabat.
Hati : Waalaikumussalam...
Akal : Apa khabar iman anda?

Hati terdiam...
Akal bertanya sekali lagi.

Akal : Apa khabar iman anda?
Hati : Kurang sihat mungkin.
Akal : Mengapa?
Hati : Aku merindui dia segenap jiwaku...
Akal : Dia yang mana, sahabatku?
Hati : Kedua dia. Dia yang hakiki, juga dia yang entah kemana akhirnya..
Akal : Tidak mengapa, Itukan fitrah manusia.
Hati : Tapi rinduku kepadanya kadangkala membuat jiwaku runsing. Fikiranku melayang terbang jauh ke angkasa. Kadangkala ketika beribadah juga aku teringat dia.
Akal : Cintamu padanya, juga cintamu padaNya, cinta padaNya kan yang lebih utama.
Hati : Tapi... Aku benar cinta dia. Aku benar rindu dia. Aku mencintainya kerana Allah. Kami saling menasihati kepada kebaikan. Aku mahu mengejar syurga bersamanya.
Akal : Apa makna cinta?
Hati : Kasih dan sayang.
Akal : Bagiku cinta itu gila.
Hati : Mengapa pula?
Akal : Apabila kita mencintai seseorang, kita asyik teringatkan dia. Apa yang dikata jangan, sebaik mungkin kita elakkan. Apa yang diminta, seboleh mungkin kita usaha. Bila ada yang lain mendekati, bergelodak rasa cemburu. Apa kau rasa begitu?
Hati : Ya. Begitu yang aku rasa.
Akal : Apa kau tahu apa pula ibadah?
Hati : Orang kata ibadah itu taat dan patuh.
Akal : Ibadah itu juga adalah cinta.
Hati : Bagaimana dimaksudkan begitu?
Akal : Ibadah itu cinta. Berkasih-kasihan dengan Tuhan.

Hati terdiam lagi...

Hati : Jadi... Apa sebenarnya yang ingin kau sampaikan wahai akal?
Akal : Fikirkan, kalau kau benar mencintai dia kerana Allah, apa kau ada mengadu kepadaNya?
Hati : Aku puas sudah berdoa. Aku mendoakannya empat puluh kali setiap hari. Siang dan malam! Tegas hati..
Akal : Apa kau berdoa kepadaNya hanya kerana apabila kau terasa jauh dengannya? Apa kau hanya melipatgandakan ibadahmu ketika jiwamu rasa tak tenang?

Hati diam dan tertunduk...

Akal : Bagaimana boleh kau katakan cintamu kerana Allah. Sedangkan kau mengabaikan Dia ketika cintamu dengannya sedang indah bercahaya. Sabarlah wahai hati. Doamu mungkin tidak makbul sekelip mata. Barangkali Allah akan memakbulkannya di lain masa. Barangkali Allah ada hadiah yang lebih berharga untukmu!

Aliran sungai merah terasa semakin deras mengalir ke kepala...

Akal : Cinta kepada manusia yang gila seperti itu, hanya layak disandarkan kepada Allah. Allah menarik cintamu kerana Allah lebih mencintaimu. Allah merindui doa dan tangisan hambanya. Allah mahu kau kembali mengindahkan cintamu kepadaNya!

ASTAGHFIRULLAH.....


source : ILUVISLAM.com

Monday, October 31, 2011

PEMUDA UNGGUL DARI KISAH ASHABUL KAHFI

Assalamualaikum...

alhamdulillah...
Allah masih memberi kesempatan kpd kita utk terus menghirup O2 yg percuma ini di atas muka bumi ini...
usrah smlm, naqibah bg homework pd sy utk cari kisah ttg ashabul kahfi nih...
kisah ashabul kahfi ni diceritakan dlm Al-Quran Al-Karim melalui surah Al-Kahf bermula ayat 9-26...
mak selalu pesan, baca surah ni setiap hari Jumaat...
byk fadhilatnya...

surah al-Kahf ni Allah bentangkan satu kisah mengenai sekumpulan pemuda yang beriman dan dengan penuh cekal mempertahankan prinsip hidup mereka. Dalam usia yang masih muda mereka sudah mengenal betapa tingginya nilai iman dan agama sehingga mereka tidak sanggup menggadaikannya walaupun dengan tawaran harta benda yang mahal. Mereka lebih rela mempertahankan iman dan agama mereka biarpun terpaksa hidup dalam buangan dan terasing. Bahkan jika terpaksa mengorbankan nyawa sekalipun, mereka akan sanggup melakukannya.

Kisah ashabul kahfi adalah kisah yang menonjolkan contoh pemuda yang memiliki segenap ciri Pemuda Islam yang sebenar iaitu;

1. Teguh dengan iman dan prinsip hidup sebagai seorang muslim

2. Yakin kepada diri sendiri

3. Berani berhadapan dengan apa sahaja cabaran
4. Sentiasa bersemangat mengharungi liku-liku hidup
5. Mampu berhujjah mempertahankan pandangan dan prinsip hidup
6. Sanggup berkorban
7. Setiakawan dalam mengharungi cabaran bersama
8. Sentiasa menjaga keta’atan kepada Allah walau dalam suasana mana sekalipun


Kisah ashabul kahfi (yang bermaksud penghuni-penghuni gua) diceritakan oleh Allah dengan panjang lebar di dalam surah al-Kahfi, bermula dari ayat 9 hingga ayat 26 (iaitu kira-kira 15 ayat). Sebab turun ayat-ayat yang menceritakan kisah dalam surah al-Kahfi ini sebagaimana yang diceritakan oleh ulama’-ulama’ tafsir ialah;



“Paderi-paderi yahudi berhasrat untuk menguji Nabi Muhammad s.a.w. sama ada ia benar-benar seorang Nabi atau tidak. Lalu mereka menyuruh orang-orang musyrikin supaya menguji baginda dengan bertanyakan tiga kisah yang ajaib yang berlaku pada zaman dahulu iaitu;



1. Kisah pemuda-pemuda yang bersembunyi dalam gua iaitu kisah ashabul Kahfi.

2. Kisah seorang raja adil yang mengelilingi dunia (timur dan barat) iaitulah Iskandar Zulkarnain.

3. Kisah tentang hakikat ruh.



Setelah 15 hari Rasulullah s.a.w. menunggu, maka turunlah wahyu menceritakan ketiga-tiga kisah tersebut”.



Allah memulakan penceritaan dengan membentangkan rasa takjub manusia tentang kisah ini walaupun sebenarnya mereka tidak perlu rasa takjub kerana ia datang dari kudrat Allah, bahkan di sana terdapat banyak lagi tanda-tanda kekuasaan Allah yang lebih hebat dari peristiwa ini (seperti penciptaan langit dan bumi, penciptaan nabi Adam dan sebagainya). Firman Allah;



“Adakah engkau menyangka (wahai Muhammad), bahawa kisah ‘ashabul kahfi’ (penghuni gua) dan ‘ar-raqiim’ (anjing mereka) termasuk antara tanda-tanda-tanda kekuasaan Kami yang menakjubkan? (Ingatlah) tatkala pemuda-pemuda itu mencari tempat berlindung ke dalam gua lalu mereka berdo`a: "Wahai Tuhan kami berikanlah rahmat kepada kami dari sisi-Mu dan sempurnakanlah bagi kami petunjuk yang lurus dalam urusan kami (ini)”. (al-Kahfi: 9)



Ashabul kahfi (penghuni-penguni gua) yang dimaksudkan dalam ayat di atas –menurut para ulama’- terdiri dari tujuh orang pemuda iaitu;



1. Maksalmina

2. Tamlikha

3. Martunus
4. Bainunus atau Nainunus
5. Sarbunus
6. Dzunuanus
7. Kasyfitatanunus



Bersama mereka seekor anjing bernama Qitmir mengekori mereka.



Pemuda-pemuda ini beriman kepada Allah di tengah kekufuran kaum dan bangsa mereka. Identiti mereka sebagai pemuda yang beriman diakui oleh Allah dengan firmanNya;



“Sesungguhnya mereka itu adalah pemuda-pemuda yang beriman kepada Tuhan mereka dan Kami tambahkan kepada mereka petunjuk”. (al-Kahfi: 13)



Menurut ahli sejarah, kisah ini berlaku pada zaman sebelum kedatangan Islam di satu negeri bernama Afsus yang terletak di Turki (ada pendapat menyatakan di Jordan, dan ada juga mengatakan di Syria). Asalnya penduduk negeri itu beriman kepada Allah dan beribadat mengesakanNya. Namun keadaan berubah selepas kedatangan seorang raja bernama Diqyanus. Raja ini menganut fahaman kufur/berhala dan ia memaksa rakyat di bawah pemerintahannya supaya murtad dari agama Allah yang dibawa Nabi Isa a.s. dan bertukar kepada agama kufur/berhala yang dianutinya. Rakyat yang takut dengan ancaman dan siksaan raja itu terpaksa akur dengan arahan yang zalim itu.



Namun tujuh pemuda beriman tadi tidak mahu tunduk dengan tekanan raja kafir itu. Mereka tetap teguh mempertahankan aqidah mereka walaupun menyedari nyawa dan diri mereka mungkin terancam dengan berbuat demikian. Akhirnya mereka dipanggil mengadap raja itu. Di hadapan raja yang zalim itu, mereka dengan penuh berani dan bersemangat berhujjah mempertahankan iman dan prinsip aqidah ilahi yang mereka yakini. Allah berfirman menceritakan peristiwa mereka berhujjah;



“Dan Kami telah meneguhkan hati mereka di waktu mereka berdiri (di hadapan raja) lalu mereka berkata (membentangkan hujjah kepada raja): "Tuhan kami adalah Tuhan langit dan bumi; kami sekali-kali tidak menyeru Tuhan selain Dia, sesungguhnya kami kalau demikian telah mengucapkan perkataan yang amat jauh dari kebenaran. Kaum kami ini telah menjadikan selain Dia sebagai tuhan-tuhan (untuk di sembah). Mengapa mereka tidak mengemukakan alasan yang terang (tentang kepercayaan mereka?) Siapakah yang lebih zalim daripada orang-orang yang mengada-adakan kebohongan terhadap Allah?”. (al-Kahfi: 14-15)



Walaupun tidak mampu menjawab hujjah-hujjah yang mantap dari pemuda-pemuda beriman ini, raja yang kufur dan zalim itu tetap berkeras mahu mereka murtad dari agama mereka. Ia memberikan tempoh beberapa hari kepada mereka. Jika selepas tempoh itu pemuda-pemuda ini tetap berkeras, maka mereka akan dimurtadkan secara paksa atau akan dibunuh.



Kerana sayangkan aqidah dan agama mereka, pemuda-pemuda ini bermesyuarat sesama mereka untuk mencari keputusan yang muafakat; apakah tindakan yang sepatutnya diambil untuk mempertahankan diri dan juga agama mereka? Akhirnya mereka memutuskan untuk lari bersembunyi dan berlindung di dalam gua di kawasan pedalaman/kampung. Firman Allah;



“Dan oleh kerana kamu telah mengasingkan diri dari mereka dan dari apa yang mereka sembah selain Allah, maka pergilah kamu berlindung di gua itu, supaya Tuhan kamu melimpahkan dari rahmat-Nya kepada kamu dan menyediakan kemudahan-kemudahan untuk menjayakan urusan kamu dengan memberi bantuan yang berguna”. (al-Kahfi: 16)



Mereka lari ke pedalaman di kawasan pergunungan bernama Nikhayus. Di situ terdapat sebuah gua dan di situlah mereka bersembunyi dan berlindung. Kebetulan semasa perjalanan mereka ke situ mereka telah diekori oleh seekor anjing bernama ar-raqiim. Maka anjing itu turut bersama-sama dengan mereka berlindung dan menetap di gua itu.



Di dalam gua itu mereka diberi ketenangan dan ketenteraman oleh Allah. Ia telah menidurkan mereka dengan nyenyak dalam gua tersebut. Firman Alalh menceritakan tentang mereka di dalam gua;



“Lalu Kami tidurkan mereka dengan nyenyaknya di dalam gua itu bertahun-tahun lamanya”. (al-Kahfi: 11).



Allah ingin menzahirkan bukti-bukti kekuasaanNya kepada hamba-hambaNya melalui peristiwa ini. Maka Allah telah mentakdirkan pemuda-pemuda ini tidur dalam jangka masa yang amat lama iaitu selama 300 tahun (mengikut perkiraan tahun Masihi) atau 309 tahun (mengikut tahun Hijrah).



“Dan mereka telah tinggal tidur dalam gua mereka selama tiga ratus tahun (dengan kiraan ahli Kitab), dan hendaklah kamu tambah sembilan tahun lagi (dengan kiraan kamu) (yakni menjadi 309 tahun)”. (al-Kahfi: 25)



Walaupun mereka tidur amat lama dan tanpa makan dan minum, tetapi dengan kuasa Allah, badan dan jasad mereka tidak hancur dan musnah. Bahkan Allah menyatakan bahawa; jika kita lihat keadaan mereka di dalam gua itu nescaya kita tidak akan percaya bahawa mereka sedang tidur.



“Dan engkau sangka mereka sedar padahal mereka tidur; dan Kami balik-balikkan mereka dalam tidurnya ke sebelah kanan dan ke sebelah kiri (supaya badan mereka tidak dimakan tanah), sedang anjing mereka mengunjurkan kedua lengannya di muka pintu gua. Dan jika kamu menyaksikan mereka tentulah kamu akan berpaling dari mereka dengan melarikan (diri) dan tentulah (hati) kamu akan dipenuhi dengan ketakutan terhadap mereka”. (al-Kahfi: 18)



Setelah sampai tempoh yang ditetapkan Allah (iaitu 300 tahun atau 309 tahun), mereka dibangunkan. Ketika mereka bangun mereka sendiri tidak menyedari bahawa mereka tidur dalam jangka masa yang amat lama. Mereka menyangka mereka hanya tidur dalam masa sehari atau separuh hari sahaja.



“Berkatalah salah seorang di antara mereka: "Sudah berapa lamakah kamu berada (di sini?)". Mereka menjawab: "Kita berada (di sini) sehari atau setengah hari….”. (al-Kahfi: 19)



Sebaik bangun dari tidur mereka, mereka terasa lapar. Maka sebahagian dari mereka mencadangkan agar dihantar seorang wakil untuk ke Bandar bagi mencari sesuatu untuk di makanan. Akhirnya mereka memilih Tamlikha untuk ke kota Afsus. Kebetulan semasa mereka melarikan diri dulu mereka membawa bersama bekalan wang perak. Firman Allah menceritakan cadangan sebahagian dari mereka itu;



“Maka suruhlah salah seorang di antara kamu pergi ke kota dengan membawa uang perak kamu ini, dan hendaklah dia lihat manakah makanan yang paling baik (yakni yang bersih dan halal), maka hendaklah dia membawa makanan itu untuk kamu, dan hendaklah dia berlaku lemah lembut dan janganlah sekali-kali menceritakan hal kamu kepada seseorangpun. Sesungguhnya jika mereka dapat mengetahui tempatmu, niscaya mereka akan melempar kamu dengan batu, atau memaksamu kembali kepada agama mereka, dan jika demikian niscaya kamu tidak akan beruntung selama-lamanya”. (al-Kahfi: 19-20)



Lihatlah betapa bersihnya hati dan akhlak mereka. Walaupun dalam keadaan yang gawat dan susah serta kelaparan, tetapi mereka masih berpesan kepada sahabat mereka yang ditugaskan ke kota mencari makanan itu supaya mencari dan memilih makanan yang bersih dan halal. Ini menandakan bahawa mereka adalah pemuda-pemuda yang bertakwa kepada Allah.



Di dalam al-Quran, Allah memerintahkan kita supaya bertakwa kepadaNya sedaya yang kita mampu, dalam keadaan mana sekalipun, sama ada senang atau susah. FirmanNya;



“Maka bertakwalah kamu kepada Allah menurut kesanggupanmu dan dengarlah serta ta`atlah; dan nafkahkanlah nafkah yang baik untuk dirimu”. (at-Taghabun: 16)



Walaupun Allah menceritakan dalam ayat tadi bahawa pemuda-pemuda amat berhati-hati dan berjaga-jaga agar jangan diketahui orang lain–kerana mereka menyangka raja yang memerintah negeri masih raja yang dulu dan kafir kepada Allah-, namun Allah telah mentakdirkan supaya berita tentang mereka diketahui oleh hamba-hambaNya yang lain bagi menunjukan kekuasaan dan kehebatanNya.



Kebetulan semasa pemuda-pemuda ashabul kahfi ini dibangkitkan Allah setelah tidur 300 tahun lamanya, suasana negeri telah banyak berubah. Raja dan pemerintah negeri merupakan orang yang beriman kepada Allah. Begitu juga dengan kebanyakan rakyatnya. Namun masih terdapat segelintir rakyat dalam negeri itu yang masih ragu-ragu tentang kebenaran kiamat; mereka masih ragu-ragu; bagaimana Allah boleh menghidupkan orang yang telah mati? Apatahlagi yang telah beribu bahkan berjuta tahun lamanya dimakan tanah. Maka bertepatanlah masanya Allah membangkitkan ashabul kahfi pada zaman tersebut dan menzahirkan kekuasaanNya kepada hamba-hambaNya yang masih ragu-ragu lagi.



“Dan demikianlah Kami dedahkan hal mereka kepada orang ramai supaya mereka mengetahui bahwa janji Allah menghidupkan orang mati adalah benar, dan bahwa kedatangan hari kiamat tidak ada keraguan padanya”. (al-Kahfi: 21)



Allah mendedahkan perihal pemuda-pemuda ashabul kahfi itu semasa wakil mereka itu datang ke kota hendak membeli makanan. Ia merasa hairan melihat keadaan kota dan penduduknya berubah sama sekali. Penduduk kota pula merasa hairan melihat keadaan wakil itu dan mereka semakin syak apabila mereka melihat wang perak yang dibawanya ialah wang zaman dahulu yang sudah tidak laku lagi. Ia dituduh menjumpai harta karun lalu dibawa mengadap raja yang beriman dan mengambil berat hal agama.



Setelah mendengar kisahnya, raja dan orang-orangnya berangkat ke gua ashabul kahfi bersama wakil itu, lalu berjumpa dengan pemuda-pemuda itu sekeliannya dan mendengar kisah mereka. Sejurus kemudian pemuda-pemuda itu pun dimatikan Allah sesudah memberi ucapan selamat tinggal kepada raja yang beriman itu dan orang-orangnya.



Raja mencadangkan supaya sebuah masjid didirikan di sisi gua itu. Sementara itu ada yang mencadangkan supaya mendirikan sebuah bangunan atau tugu sebagai kenangan. Hal ini diceritakan Allah dengan firmanNya;



“Setelah itu maka (sebahagian dari mereka) berkata: "Dirikanlah sebuah bangunan di sisi (gua) mereka, Allah jualah yang mengetahui akan hal ehwal mereka". Orang-orang yang berkuasa atas urusan mereka (yakni pihak raja) pula berkata: "Sesungguhnya kami hendak membina sebuah masjid di sisi gua mereka”. 
(al-Kahfi: 21)

Sumber diambil dr blog Ustaz Ahmad Adnan Fadzil...Abah pernah jemput beliau bg kuliah jumaat..

semoga, post kali ni memberi sedikit pengetahuan kpd kita ttg bagaimana kisah Ashabul Kahfi itu diceritakan...kdg2 baca tafsir tp x fhm sgt bagaimana flow cerita tu...so kena cari maklumat tambahan dr sumber2 yg sahih...

wallahua'lam...