Saturday, January 14, 2012

BARAKALLAHULAKUM.......


Assalamualaikum....

Alhamdulillah..
Allah masih lg memberi peluang kpd hamba-Nya utk bertaubat dan membaiki diri yg lemah ini...
Insyaallah...sama2 kita gunakannya sebaik mungkin...--> pesanan ini lbey kpd diri sndiri sbnrnya...
Ada hikmah mengapa Dia ciptakan siang dan malam....

"Sesungguhnya Allah membentangkan kasihNya pada malam hari, agar pelaku dosa pada siang harinya bertaubat. Dan dia membentangkan kasihNYA pada siang hari agar orang yang berbuat salah pada malam harinya bertaubat. Demikianlah hukumNya hingga matahari terbit dari tempat terbenamnya" (HR MUSLIM DAN NASAI)



Di kesempatan ni, sy sbg senior Year 3 nak ucapkan Selamat Berkecimpung dlm Dunia EOS x lama lg kpd adik2 junior Year 2...
Berusaha sungguh2, insyaallah kejayaan milik adik2 sekalian k...
Jgn mudah putus asa...
perjalanan kita sbg seorang muslim pelajar masih jauh...
Chaiyok3!!!!yeaahhh!!(smgt berwaja di situ..............)

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Orang mukmin yang kuat lebih baik di 
sisi Allah dan lebih dikasihi daripada orang mukmin yang lemah, sedangkan setiap seorang itu mempunyai kebaikannya (imannya); oleh itu hendaklah engkau bersungguh-sungguh berusaha memperoleh apa yang memberi manfaat kepadamu, serta hendaklah meminta pertolongan kepada Allah dan janganlah engkau bersikap segan dan malas; dan sekiranya engkau ditimpa sesuatu maka janganlah engkau berkata: “Kalaulah aku lakukan itu ini, tentulah akan terjadi begitu begini, tetapi katalah: “Allah telah takdirkan, dan apa yang dikehendaki oleh kebijaksanaan-Nya Ia lakukan, kerana perkataan ‘kalau’ itu membuka jalan kepada hasutan syaitan.”


Alaaaa...soklan2 mudah ja...
cuba try tya k.nadiah..
sure bley jwb pya... (smbil bukak buku....huehueueeuhuee~~~~)
Kalau x leh jawab, hentuk2 kpla 23x sure xleh jwb gak sbb kpla sakit...hahahaha..
naaaaaaa just joking...
Kalau x leh jawab, selawat byk2, minum air, ingat Allah..
Yakin pd Allah yg Maha Memberi Petunjuk kpd hamba-hambaNya k...
Walaupun i ni bknlah pelajar-pintar-lg-bijaksana-yg-selalu-nek-stage-amek-anugerah-dekan, tp sbg coursemate, terasa diri ini bertangungjawab utk sama2 menaikkan smgt korg nak jwb exm...
acheewaaahhhhh.....ayat sekema...
kalau x naik gak, buat gaya smgt berkobar2 pon jadi la kot......

~ Contoh gaya bersemangat...nk lg gempak tmbh la efek api kt blkg tu sndiri...tp jgn smp terbakar MAIDAM sudaaaa...~

lps jwb tu, xyah tensen2..
leave the rest to HIM.....

3:160

Ali Imran 160. Jika Allah menolong kamu, maka tak adalah orang yang dapat mengalahkan kamu; jika Allah membiarkan kamu (tidak memberi pertolongan), maka siapakah gerangan yang dapat menolong kamu (selain) dari Allah sesudah itu? Karena itu hendaklah kepada Allah saja orang-orang mukmin bertawakkal.




InsyaAllah korg suma ak naik sem 4 utk PROFESSIONAL EXAMINATION!!! (kat cni kita kasi highlight sket, size bsar sekali....hueheuehuehe~~)
oittt~~jgn stress yg ni lg k...
Astaghfirullah..pa la ak wat kt budak2 nihh...
sorry erkkk adik2 sekalian...
sj nak gurau2...(stg ada jugak yg dtg wat demontrasi dpn bilik ak...)

Kla, gud luck suma....
InsyaAllah, suma boleh!!!
Amin.....

psssttttt...serius jgn tensen2 sbb pk pro exm k???

Wednesday, January 11, 2012

Bulan berMadu....yeaahhh!!~~~

Assalamualaikum...

ewah3...
skrg mntg2 la posting honeymoon, suma pakat2 honeymoon dgn lappy n movie errkkk...
alhamdulillah...
Allah bg kelapangan masa ini utk kita guna sebaik-baiknya...
bukan sekadar tgk movie sj, tp insyaAllah dgn tmbhkan ilmu2 mana yg x ckup or buat bnda2 yg bermanfaat...


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم: وَالْعَصْرِ إِنَّ الإنْسَانَ لَفِي خُسْرٍ إِلا

 الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا 

بِالصَّبْرِ 

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Demi masa. Sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasihat menasihati supaya mentaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran.

insyaAllah, sama2 kita amalkan k???

baru2 ni, tgk video saat2 kewafatan Rasulullah SAW...
bila tgk video tu, dpt sy simpulkan di sini (chewaahhh cam debate plakk) betapa agungnya kasih-sayang Rasulullah SAW terhadap umatnya...
Kita pulak mcm mana???
pernah ke kita tunjuk rasa kasih dan sayang itu??
Rasulullah even nak wafat pon masih fikirkan psl umatnya...
Subhanallah...
Sama2 kita hayati k....

video
~ Sallallah a'la Muhammad ~


sedih kannn???
semoga kita tergolong di kalangan org2 yang mendapat syafaat drp baginda..amin...


Sekarang ni kan posting public health...
so we ollss kena berlari berkejaran dgn penduduk kg kt marang utk menjawab questionnaire yg disediakan...
fuhhh!!
kejang segala urat yg ada berjalan sejauh 50 batu kt kg tu...(bajet jauh la sgt kannn???)
even x la sejauh tu, tp ttp penat ok...
berjalan satu hal, nak cari rumah yg nombornya berselerak satu hal...
mmg menguji kekuatan jasmani dan rohani laa...
krok krek krok krek bunyi tulangku ini menjalan tugas beliau-beliau...(nampok beno nipunyer...)
berdasarkan pengalaman dr posting ni yg baru shj 3 hari turun padang, byk bnda yg sy pelajari...

1) KESABARAN
-sabo je leee.... tuan rumoh ader kt dlm...tp menyahutnyer idok...agak sedih di situ..... mak cik, ingin dinyatakn di sini kami bukanlah salesgirl atau sailormoon ot wateva..sekian~~
-lg 1 bab nak cari rumah pon menguji jugok kesabaran ambe....
-ada lagi.......bab nak interbiu tok2 yg berwarga emas atau berwarga platinum mungkin...masyaAllah..sian plak ak nengok tok2 kita nihh...ada certain things yg kita kena berulang kali terangkan pd dorg.. bila pk2 balik, bila dah tua 1-1 Allah tarik nikmat kita kan???astaghfirullah...beliau2 ni sgt peramah...disebabkan keramahan beliau2 ni dlm bercerita, mmg susoh benor nak berenti...pandai2 la ak nak stopkan beliau2 ni...huhuhuhu...comel btol mereka....weeeeeeee!!~~~

~yes. sy sabar sy nmpk CUTE..sekian~~

2) TEAM WORK
- besa laa...dah keja ramai2 ni, team work sgt lah penting..bygkan, we ollss bahagikan kpd 2 grup besar.15 persons each group...mmg agak susah sbb byk org, byklah idea, byklah mulut, byklah ragam...so kpd mereka2 yg mengendalikan grup masing2, byk2 bersabar ye...insya-Allah, ada ganjaran dr Allah...amin...

قُلْ يَا عِبَادِ الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا رَبَّكُمْ لِلَّذِينَ أَحْسَنُوا فِي هَٰذِهِ الدُّنْيَا حَسَنَةٌ ۗ وَأَرْضُ اللَّهِ وَاسِعَةٌ ۗ إِنَّمَا يُوَفَّى الصَّابِرُونَ أَجْرَهُم بِغَيْرِ حِسَابٍ
Katakanlah (wahai Muhammad akan firmanKu ini, kepada orang-orang yang berakal sempurna itu): "Wahai hamba- hambaKu yang beriman! Bertaqwalah kepada Tuhan kamu. (Ingatlah) orang-orang yang berbuat baik di dunia ini akan beroleh kebaikan (yang sebenar di akhirat). Dan (ingatlah) bumi Allah ini luas (untuk berhijrah sekiranya kamu ditindas). Sesungguhnya orang-orang yang bersabarlah sahaja yang akan disempurnakan pahala mereka dengan tidak terkira". ” (QS. Az Zumar:10)

~ TEAMWORK > making things happens... ~


3) POLITIK??
-apa politik2 nihh???ko student...org suruh belajar, belajar je laa!!!nak kena gantung 3 sem ke hahhh???aaiissshhh...opssssss!!hehehehe~~ yes...politics...seriously, im not really into this political stuff but in Islam we have politics too...Rasulullah juga mengamalkan politik yang berlandaskan hukum syarak...so, how r we in this country???errr....dunno wat to say with this hairwired political issues...u declare yourself with iman...

~ pilih la yg mana bekenan di hati.... hahaha~

4) KOMUNIKASI
-miscommunication leads to misunderstanding...so dlm apa2 hal pon, communication is very important. we as doctors need to know how to communicate with people esp elderly people. we have to make them understand what we r doing n y we r doing that...even in group pon komunikasi tu pntg dlm memberi apa2 maklumat..takut ada perselisihan faham...ishh3...nauzubillah...

5) MAKAN FREE + SEDAP....
-hehehehhee~~~bab mkn ni plg sy sukerrrrrrrrr...serius, makan sdp...alhamdulillah...even i yg x suka gulai pon jadi suka sbb smbal belacan dia sedap ok......i like2.....jimat duit JPA yg kian menutup tirai itu...hakhakahkk~~

bwh ni ada sikit pix yg sempat diambik :







so, after 3 days what we were going thru, it seemed that we got to know each other better...how she/he is, how they are...there r many more to be discovered after this...mcm discovery channel plak sy nihh...hehehehe~~~

pssttt...x sabo nak balik..yeeeeehaaaaaaaaaaaaaa!!!

Monday, January 2, 2012

2012

Assalamualaikum w.b.t ...

Alhamdulillah...
Allah masih lg bg peluang utk hamba-Nya ini utk inhale nikmat oxygen-Nya pd tahun 2012 nihh...
Umur dh meningkat...
22??huhhuhuhu~~
it's a lil bit awkward to put 22 as my age for the very first time actually...huhuhuhu (again)~~~
mungkin umur itu petanda aras yang sy dah boleh kawen mengundi tahun nihh???hahaha~~
bila umur dah meningkat ni, sebenarnya kita semakin hmpir kepada KEMATIAN...
semoga umur yg berbaki ini dpt dipenuhi dgn perkara2 yg diredhai Allah..
smga Allah tetapkan iman kita dlm usaha menjadi hamba Allah ke arah mencapai matlamat hidup :

1) Abdi (melakukan ibadah) Surah Az-Zariyaat 56
    "Aku tidak menciptakan jin dan manusia selain drp untuk beribadah kepada-Ku"

2) Khalifah : Surah Al-Baqarah 30
    " Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para Malaikat: "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi." Mereka berkata: "Mengapa Engkau hendak menjadikan (khalifah) di bumi itu orang yang akan membuat kerusakan padanya dan menumpahkan darah, padahal kami senantiasa bertasbih dengan memuji Engkau dan mensucikan Engkau?" Tuhan berfirman: "Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui." 

Perjalanan sbg seorang pelajar masih jauh...
jika diizinkan Allah, lagi 2 thn masa perjalanan sy sbg seorang pelajar medic..
smga Allah mempermudahkan urusan itu..
kps sahabat2 yg dikasihi, smga kita sama2 30 org graduate sbg 1st batch UniSZA MBBS...
waiting for that moment to be real....
INSYAALLAH....

di kesempatan ini, sy nak ucapkan Sanah Helwah kpd Kak Afy comel & Mama Moon si Tembam.
minta maaf di atas prank membaling tepung hari tu...
semoga Allah merahmati korang, berjaya dunia akhirat, dpt boleh bina Baitul Muslim kot lps nih...hahaha~~
Jazakumullah sbb jadi sahabat ak selama ini...i luv u olsss!!!

Happy Birthday glitter graphic

Hadiah utk kak afy...
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-
~~nahhh amekkk...nak sgt samsung galaxy S-5 kann??jgn lupa print gmbr phone ni plak erkkk..boleh laa tunjuk kt ktorg nnt..hahaha~~

kpd sahabat karibku, Izzati si Tembun tunggu prank hg plak lps ni noo...hahahaha~~
jazakillah sbb jadi kwn ak yg selalu faham ak, sabaq ng prgai ak, sara hidup ak (hahahakhahkak)...
May Allah bless our friendship...
Ukhuwwah fillah...amin...


tahniah kpd cik semut di atas penghasilan blog yg baru...
rajin2 la menulis nooo..
hottie blog gitewwwwww.....hehehehe~~

kpd shbt2 lain, i luv u olls toooooooooooooooooo.....lalalala~~

psssttt...miss my mak and abah oredy...cmna nihh???