Wednesday, January 11, 2012

Bulan berMadu....yeaahhh!!~~~

Assalamualaikum...

ewah3...
skrg mntg2 la posting honeymoon, suma pakat2 honeymoon dgn lappy n movie errkkk...
alhamdulillah...
Allah bg kelapangan masa ini utk kita guna sebaik-baiknya...
bukan sekadar tgk movie sj, tp insyaAllah dgn tmbhkan ilmu2 mana yg x ckup or buat bnda2 yg bermanfaat...


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم: وَالْعَصْرِ إِنَّ الإنْسَانَ لَفِي خُسْرٍ إِلا

 الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا 

بِالصَّبْرِ 

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Demi masa. Sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasihat menasihati supaya mentaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran.

insyaAllah, sama2 kita amalkan k???

baru2 ni, tgk video saat2 kewafatan Rasulullah SAW...
bila tgk video tu, dpt sy simpulkan di sini (chewaahhh cam debate plakk) betapa agungnya kasih-sayang Rasulullah SAW terhadap umatnya...
Kita pulak mcm mana???
pernah ke kita tunjuk rasa kasih dan sayang itu??
Rasulullah even nak wafat pon masih fikirkan psl umatnya...
Subhanallah...
Sama2 kita hayati k....

video
~ Sallallah a'la Muhammad ~


sedih kannn???
semoga kita tergolong di kalangan org2 yang mendapat syafaat drp baginda..amin...


Sekarang ni kan posting public health...
so we ollss kena berlari berkejaran dgn penduduk kg kt marang utk menjawab questionnaire yg disediakan...
fuhhh!!
kejang segala urat yg ada berjalan sejauh 50 batu kt kg tu...(bajet jauh la sgt kannn???)
even x la sejauh tu, tp ttp penat ok...
berjalan satu hal, nak cari rumah yg nombornya berselerak satu hal...
mmg menguji kekuatan jasmani dan rohani laa...
krok krek krok krek bunyi tulangku ini menjalan tugas beliau-beliau...(nampok beno nipunyer...)
berdasarkan pengalaman dr posting ni yg baru shj 3 hari turun padang, byk bnda yg sy pelajari...

1) KESABARAN
-sabo je leee.... tuan rumoh ader kt dlm...tp menyahutnyer idok...agak sedih di situ..... mak cik, ingin dinyatakn di sini kami bukanlah salesgirl atau sailormoon ot wateva..sekian~~
-lg 1 bab nak cari rumah pon menguji jugok kesabaran ambe....
-ada lagi.......bab nak interbiu tok2 yg berwarga emas atau berwarga platinum mungkin...masyaAllah..sian plak ak nengok tok2 kita nihh...ada certain things yg kita kena berulang kali terangkan pd dorg.. bila pk2 balik, bila dah tua 1-1 Allah tarik nikmat kita kan???astaghfirullah...beliau2 ni sgt peramah...disebabkan keramahan beliau2 ni dlm bercerita, mmg susoh benor nak berenti...pandai2 la ak nak stopkan beliau2 ni...huhuhuhu...comel btol mereka....weeeeeeee!!~~~

~yes. sy sabar sy nmpk CUTE..sekian~~

2) TEAM WORK
- besa laa...dah keja ramai2 ni, team work sgt lah penting..bygkan, we ollss bahagikan kpd 2 grup besar.15 persons each group...mmg agak susah sbb byk org, byklah idea, byklah mulut, byklah ragam...so kpd mereka2 yg mengendalikan grup masing2, byk2 bersabar ye...insya-Allah, ada ganjaran dr Allah...amin...

قُلْ يَا عِبَادِ الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا رَبَّكُمْ لِلَّذِينَ أَحْسَنُوا فِي هَٰذِهِ الدُّنْيَا حَسَنَةٌ ۗ وَأَرْضُ اللَّهِ وَاسِعَةٌ ۗ إِنَّمَا يُوَفَّى الصَّابِرُونَ أَجْرَهُم بِغَيْرِ حِسَابٍ
Katakanlah (wahai Muhammad akan firmanKu ini, kepada orang-orang yang berakal sempurna itu): "Wahai hamba- hambaKu yang beriman! Bertaqwalah kepada Tuhan kamu. (Ingatlah) orang-orang yang berbuat baik di dunia ini akan beroleh kebaikan (yang sebenar di akhirat). Dan (ingatlah) bumi Allah ini luas (untuk berhijrah sekiranya kamu ditindas). Sesungguhnya orang-orang yang bersabarlah sahaja yang akan disempurnakan pahala mereka dengan tidak terkira". ” (QS. Az Zumar:10)

~ TEAMWORK > making things happens... ~


3) POLITIK??
-apa politik2 nihh???ko student...org suruh belajar, belajar je laa!!!nak kena gantung 3 sem ke hahhh???aaiissshhh...opssssss!!hehehehe~~ yes...politics...seriously, im not really into this political stuff but in Islam we have politics too...Rasulullah juga mengamalkan politik yang berlandaskan hukum syarak...so, how r we in this country???errr....dunno wat to say with this hairwired political issues...u declare yourself with iman...

~ pilih la yg mana bekenan di hati.... hahaha~

4) KOMUNIKASI
-miscommunication leads to misunderstanding...so dlm apa2 hal pon, communication is very important. we as doctors need to know how to communicate with people esp elderly people. we have to make them understand what we r doing n y we r doing that...even in group pon komunikasi tu pntg dlm memberi apa2 maklumat..takut ada perselisihan faham...ishh3...nauzubillah...

5) MAKAN FREE + SEDAP....
-hehehehhee~~~bab mkn ni plg sy sukerrrrrrrrr...serius, makan sdp...alhamdulillah...even i yg x suka gulai pon jadi suka sbb smbal belacan dia sedap ok......i like2.....jimat duit JPA yg kian menutup tirai itu...hakhakahkk~~

bwh ni ada sikit pix yg sempat diambik :







so, after 3 days what we were going thru, it seemed that we got to know each other better...how she/he is, how they are...there r many more to be discovered after this...mcm discovery channel plak sy nihh...hehehehe~~~

pssttt...x sabo nak balik..yeeeeehaaaaaaaaaaaaaa!!!

1 comment:

  1. salam nak tnya. saya bru je ditawarkan mbbs di unisza. jadi pada masa pendaftaran itu,adakah sya perlu membayar yuran pengajian stahun rm 3k ataupun jpa yg akan sponsor????? tq.

    ReplyDelete